Voervoorbeeld

Community

BankjesCollectief

  •  

Overal in je buurt bankjes waar mensen een kopje koffie drinken, samen knutselen of zelfs een dansje wagen. Dat is wat er gebeurt op de internationale Bankjesdagen van het BankjesCollectief. Twee jaar geleden zetten initiatiefnemers Cathelijn de Reede en Jesse Jop Jorg zelf een bankje buiten en ontdekten de stoep als ideale ontmoetingsplek. Op 5 Juni werd het Bankjesseizoen van 2016 officieel geopend en wij waren erbij.

IMG_9337Het is een stralende warme zomerdag, al voor het middaguur stijgt de temperatuur boven de 25 graden. Op de stoep van Transvaalkade spannen we nog snel een doek over het zithoekje, om te voorkomen dat onze tosti-etende gasten straks wegsmelten in de zon. We zijn vol gespannen verwachting: Zullen er veel mensen komen? Zal het niet ongemakkelijk zijn?

We doen mee aan Bankjesdag, de grootste openluchthuiskamer ter wereld. Twee zomers geleden zetten initiatiefnemers Cathelijn de Reede en Jesse Jop Jorg zelf een bankje voor hun huis in Amsterdam Oost. ‘Terwijl we daar zaten, al was het maar 10 minuten, maakten we vaak een praatje met mensen die we normaal nooit spraken’, zegt Cathelijn. ‘Amsterdam is zo gesegregeerd, in de kroeg en op een festival kom je altijd dezelfde soort mensen tegen.’ Ze vonden het zo leuk om de mensen uit de buurt beter te leren kennen dat ze begonnen met BankjesCollectief.

Een beetje een campinggevoel krijgen we ervan

In de afgelopen twee jaar werden al meer dan 450 bankjes geopend. Via de site van BankjesCollectief kunnen mensen hun eigen bankje aanmelden, samen met een activiteit of lekkernij die ze met hun bezoekers willen delen. De activiteiten variëren van koffieleuten tot muziek maken, taartjes eten en breien. En pantosti’s eten dus. Daarmee blijkt het niet moeilijk bankjesgangers te imponeren; menig bezoeker vraagt vol bewondering waar we toch zo goed heeft leren koken. ‘In een café krijg je ze niet zo lekker’, is de algemene conclusie. Het is een prima opmaat voor gezellige keuvelgesprekjes met buurtgenoten, vrienden en zelfs een paar toevallige voorbijgangers. Een beetje een campinggevoel krijgen we ervan.

IMG_9440De stoep blijkt inderdaad de ideale ontmoetingsplek, bewijst ook het Breibankje aan het Javaplein. Daar verzamelt zich een bont gezelschap om jasjes voor de bomen en lantaarnpalen in de straat te fabriceren. Jongens zitten geconcentreerd op hun breilapjes te zweten en ook een Surinaamse oude dame klaagt over haar matige breitechnieken in vergelijking met de andere oude dames uit de buurt. De pret mag het niet drukken; er is taart en de mensen van het naburige muziekbankje spelen een liedje op de gitaar. Voorbijgangers kijken verrast op, een dame die wat achterop is geraakt bij haar wandelclubje besluit haar wandeling voor gezien te houden en sluit zich gezellig aan bij de breiclub. ‘We organiseren dit nu voor de 11e keer’, vertelt Melanie, die samen met Phebe het initiatief nam. ‘Het begint nu echt een begrip te worden in de buurt.’

Cathelijn ontwikkelt met haar bedrijf Springtide Studio’s concepten die sociale bewegingen in gang zetten. ‘Ik wil met een kleine verandering een groot effect bereiken’, zegt ze. ‘En het zijn altijd initiatieven waar je vrolijk van wordt.’ Ze hoopt mensen te inspireren om na te denken over wat ze zelf ergens aan kunnen doen. ‘Door ontmoetingen met vreemden vallen vooroordelen weg en gaan mensen nadenken: Wat is nou mijn eigen bijdrage?’ Uit onderzoek naar de effecten van het BankjesCollectief blijkt dat 70% van de deelnemers hun buurt beter leert kennen. Buurtbewoners voelen zich meer thuis en krijgen ook een veiliger gevoel. Bovendien krijgt 64% van de ontmoetingen een vervolg.

‘Ik hoop dat Bankjesdag ooit een soort Koningsdag wordt.’

IMG_9357Bij een salsadans-bankje is zelfs een liefde opgebloeid, vertelt Cathelijn. Het salsabankje is één van haar favorieten. ‘Iedereen die langsloopt wordt erbij getrokken’, zegt ze. Samen met sociale partners als het burennetwerk en de voedselbank probeert BankjesCollectief de diversiteit te vergroten en nieuwe buurten te betrekken, zoals Amsterdam Nieuw West en Zuidoost. ‘We geven bijvoorbeeld bankjes weg, waardoor het aantal in Nieuw West in één keer van 0 naar 18 is gegaan’, zegt Cathelijn. Het collectief breidt zich eigenlijk vanzelf uit in de rest van Nederland, dit jaar kwamen er veel bankjes bij in dorpjes en steden door heel Nederland. ‘We willen buurten stimuleren om zelf Bankjesdagen te gaan organiseren’, zegt Cathelijn. ‘Daarnaast gaat het BankjesCollectief twee grote nationale Bankjesdagen per jaar organiseren. Ik hoop dat Bankjesdag ooit een soort extra Koningsdag wordt.’

18 September is de volgende nationale Bankjesdag. Wij doen sowieso weer mee!

Bewaren

Volg ons op social media
error

Leave A Comment