Voervoorbeeld

Community / Vluchtelingen

Vluchtelingen project Utrecht

Het afgelopen jaar vroegen 57.000 vluchtelingen asiel aan in Nederland. Vluchtelingen project Utrecht stelde honderden pakketten kleding, toiletartikelen en speelgoed samen voor de mannen, vrouwen en kinderen  in de opvanglocaties van Utrecht. Initiatiefneemster Mariem Ihattaren hoopt niet alleen de deprimerende situatie voor de vluchtelingen te verlichten, maar wil ook de solidariteit tussen mensen vergroten. Dat doet ze door samen te werken met zoveel mogelijk mensen.

IMG_7330Mariem en zes andere islamitische vrouwen besloten in september 2015 om het offerfeest voor vluchtelingen te organiseren. Met behulp van verschillende Utrechtse moskeeën en de islamitische gemeenschap regelden ze een feesttent, eten en drinken voor ruim 250 vluchtelingen.  Alle genodigden kregen een pakket met feestelijke kleding en spullen om zichzelf mooi te maken.

‘Na het feest besloot ik verder te gaan met kleding doneren’,  vertelt Mariem. ‘Via de moskeeën en kerken van Utrecht riep ik mensen op om spullen af te geven.’ De Ulu moskee in de Utrechtse wijk Lombok stelde haar oude gebouw beschikbaar als opslagruimte.  Gelovigen, buurtbewoners en sympatisanten gaven massaal gehoor aan haar oproep en binnen de kortste keren lag de oude moskee alias badhuis tot de nok vol met gedoneerde kleding.

‘Iedereen is welkom om hier te komen helpen; het maakt niet uit wie je bent of wat je gelooft’

Inmiddels zijn de ongesorteerde bergen gereduceerd tot ordelijke stapels, ingedeeld op geslacht, maat en leeftijd. Er is één en al bedrijvigheid in de moskee . Overal worden kado’s ingepakt, spullen uitgezocht en pakketten samengesteld.  Bij binnenkomst hoef je alleen maar je schoenen uit te doen en kun je direct aan de slag.IMG_7374

Naast kledingpakketten  stelt Mariem goodiebags met verzorgingsspullen voor mannen en vrouwen samen. Daar zitten maandverband, scheerspullen en schoon ondergoed in, maar ook ‘luxe’ spulletjes, zoals shampoo en body lotion. Ze bedenkt waar zij zelf behoefte aan zou hebben als ze vluchteling was. ‘Ik stem het niet af met de opvanglocaties’, zegt ze. ‘Die zitten zo tot over hun oren in het werk dat ze overal nee tegen zeggen.’

Mariem begon een Facebookgroep om vrijwilligers te werven en te informeren over de mogelijkheden om te helpen. Die groep groeide uit tot ruim 1400 actieve leden. ‘Er komen wel 80 vrijwilligers per avond’, vertelt Mariem. Ze is overdonderd door het succes en alle hulp die ze heeft gekregen. Het project kreeg de ‘Wij maken Utrecht’ trofee. Zelf werd Mariam uitgeroepen tot Golden Girl door YWCA, een organisatie die zich inzet voor vrouwelijk leiderschap.

De unieke kracht van het project ligt volgens Mariem in de manier waarop het verbinding legt. ‘In andere steden heb je afgiftepunten waar je spullen kunt achterlaten. Wij vragen mensen om te blijven helpen.’ ‘Het vluchtelingen project Utrecht is een laagdrempelige manier om bij te dragen’,  vertellen de vrijwilligers aan de theetafel. Het vluchtelingenprobleem in zijn geheel is te overweldigend om iets tegen te beginnen. Het is ook veel persoonlijker en spontaner dan bij grotere organiaties zoals het Rode Kruis. ‘Daar ben je een nummertje’, zegt een van hen. ‘Hier kennen we elkaar en ben je welkom wanneer je wil.’  Gemeenteraadsleden  en journalisten die eigenlijk alleen kwamen praten blijven meestal om te helpen. En inderdaad, ook wij staan al snel in een treintje  damespakketten door te geven.

IMG_7340In het vluchtelingendebat wordt teveel gepraat zonder dat het tot concrete actie leidt, vindt Mariem. Dus deed ze het maar zelf.  ‘De vluchtelingen die naar Nederland komen zijn  mensen, geen beesten’, zegt ze. ‘Er moet uiteindelijk een duurzame oplossing  komen, maar  eerst moeten we met deze situatie dealen.’  Haar geloof inspireert haar om iets goeds te doen voor anderen.  Alle bezoekers krijgen een kaartje mee  met een uitspraak van de profeet Mohammed: ‘Zal ik vertellen wat nog beter is dan de aanbevolen gebeden, vasten en liefdadigheid? Dat is het teweegbrengen van verzoening tussen mensen.’

‘Mensen die elkaars achtergrond nog niet kennen kunnen meestal prima samenwerken’

Dat is precies wat Mariem nastreeft met haar project: solidariteit en onderling begrip. Wantrouwen kun je volgens haar het beste wegnemen door samen aan de slag te gaan. ‘Mensen die elkaars achtergrond nog niet kennen kunnen meestal prima samenwerken’, heeft ze gemerkt. Daarna komt het gesprek volgens haar gemakkelijker op gang. ‘We praten hier regelmatig over geloofskwesties’, vertelt ze. ‘Mensen durven ineens hele open vragen te stellen over de Islam.’  Door haar project begrijpt Mariam meer van angst en onderbuikgevoelens van veel Nederlanders.  Ze wil in de toekomst ook buiten de eensgezinde community van het Vluchtelingen Project het begrip tussen mensen vergroten. ‘Ik wil de mensen bereiken die kritisch denken over vluchtelingen en de islam’, zegt ze. ‘Dat zal niet makkelijk worden, maar met mijn aanpak en positieve energie denk ik dat het mogelijk is.’IMG_7379

Begin maart moest Vluchtelingen Project Utrecht haar huidige locatie verlaten omdat de oude moskee wordt omgebouwd naar een appartementencomplex. Mariem is nog op zoek naar een nieuwe locatie. Weet jij een grote, leegstaande, centraal gelegen ruimt in Utrecht, stuur Mariem een berichtje via haar Facebookgroep Vluchtelingenproject Utrecht.

 

Volg ons op social media
error

Leave A Comment