Voervoorbeeld

Community / Voedsel

Bloei & Groei

     

Tuinieren is trendy, maar het wordt vooralsnog bijna alleen maar door hoogopgeleide, witte mensen gedaan. De kosten en lange wachtlijsten maken de drempel voor veel anderen te hoog. ‘Wij wilden een laagdrempelig alternatief aanbieden’, zegt Ama Koranteng-Kumi, initiatiefneemster van Bloei & Groei. ‘Amsterdam Zuid-Oost heeft dat nodig.’

IMG_1067Bloei & Groei begon in 2013 als project om vrouwen uit de buurt een eigen plek te geven, waar ze samen konden tuinieren. 24 vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden verbouwen samen op kleine lapjes grond groenten, bloemen en kruiden. Elke maandagochtend, woensdagmiddag en vrijdagochtend is Gaasperdam, het oudste schooltuinencomplex van Amsterdam open voor de vrouwen. Zaden, tuiniertips en compost krijgen ze ook van de schooltuin.

Common ground
‘Ik heb zelf totaal geen groene vingers’, lacht Ama. Maar toch wist ze meteen dat ze iets met tuinieren wilde doen. ‘Ik wilde een plek maken waar vrouwen tijd voor zichzelf nemen en kunnen groeien’, zegt Ama. ‘Veel vrouwen cijferen zichzelf weg omdat ze altijd bezig zijn om voor anderen te zorgen.’ Ze kent dat goed van haar eigen moeder en wilde vooral voor haar een plek creëren. ‘In de natuur verdwijnen de verschillen, het is common ground.’

VIMG_1116oor veel vrouwen roept het tuintje herinneringen op aan hun jeugd in bijvoorbeeld Suriname. Voor Ama, die haar wortels heeft in Ghana, doet het denken aan haar moeder. Zij droeg Ama voor het avondeten op om even een aubergine of wat kruiden te oogsten. De dames experimenteren met het verbouwen van groenten uit andere culturen, zoals amsoy, een pittige bladgroente die in de Surinaamse keuken wordt gebruikt.

Groene changemakers
Elk seizoen kunnen de vrouwen die mee willen doen een motivatiebrief schrijven. Daaruit stellen Ama en haar collega’s een zo divers mogelijke groep samen. ‘De jongste deelneemster is 18 en de oudste is 80’, vertelt Ama. Ze willen zoveel mogelijk vrouwen de kans bieden. Vrouwen met groene vingers kunnen een speciaal opleidingstraject volgen waarin de fijne kneepjes van het tuinieren leren. ‘Zo kunnen zij zich ontwikkelen tot groene changemakers en weer eigen projecten in de buurt opzetten’, zegt Ama.

IMG_1107Naast de eigen tuintjes heeft Bloei en Groei een gemeenschappelijk deel waar de vrouwen kruiden en bloemen verbouwen. ‘Daar maken we zeepjes en thee van’, vertelt Elise Karl. Zij begon afgelopen lente met een tuintje en werkt sinds kort als office coördinator voor het project. ‘We hebben net onze eerste betaalde opdracht binnen’, zegt Elise trots.

Een paar weken geleden organiseerden ze een creatieve brainstorm om na te denken over de toekomst van de productielijn. Ze ontdekten hoeveel talent er in de groep is. ‘We kregen er vertrouwen in dat we gewoon moesten beginnen, dat we het best zouden kunnen’, zegt Elise enthousiast.

IMG_1092Rolmodellen
Bloei & Groei heeft impact, zo blijkt uit het actieonderzoek van medewerkster Gladys. Zij onderzocht de impact van drie pijlers, de food garden, de social garden en de healing garden. Met name als social garden heeft de tuin veel effect; de vrouwen die meedoen voelen zich door elkaar gesteund. ‘Bijna overal worden dezelfde soort mensen bij elkaar gezet’, zegt Ama. ‘Wij hebben er bewust voor gekozen om vrouwen die het voor de wind gaat samen te laten werken met vrouwen die juist een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zo kunnen de vrouwen met zelfvertrouwen optreden als rolmodellen voor de anderen.’ Ama ziet dat Bloei & Groei voor werkloze vrouwen een reden is om uit bed te komen. Daarnaast is de tuin voor veel vrouwen een plek om tot rust te komen en de dingen die ze hebben meegemaakt een plek te geven.

In de toekomst wil Ama meer met voeding gaan doen en de workshops, zoals wildplukken en koken in de buitenlucht uitbreiden. Ze droomt van een grotere eigen plek zodat ze meer kunnen produceren en ook maaltijden kunnen organiseren. ‘Zo kunnen we nog meer ontmoetingen in de buurt stimuleren.’IMG_1071

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Volg ons op social media
error

Leave A Comment