Voervoorbeeld

Afval / Verspilling / Voedsel

Taste Before You Waste

 

Voedselverspilling is in onze samenleving de gewoonste zaak van de wereld. Nederlanders gooien per jaar zo’n 50 kg eten ongebruikt in de vuilnisbak; 14% van onze boodschappen.  Daar wil het Amsterdamse vrijwilligerscollectief Taste Before You Waste iets aan doen. Wekelijks redden de vrijwilligers zo’n 250 kg voedsel van de afvalbak.  Via diners, gratis voedselmarkten, workshops en lezingen wil de organisatie consumenten bewust maken van het probleem en laten zien dat je er makkelijk iets aan kunt doen.

Oprichtster Luana begon drie en een half jaar geleden met Taste Before You Waste na het zien van een Zembla documentaire over voedselverspilling. ‘Ik was geschokt door de omvang ervan en wist meteen dat ik hier iets mee moest doen’,  vertelt ze. ‘Ik ben nogal impulsief dus ik ging direct naar een paar winkels in de buurt en vroeg hen of ze het voedsel dat weggegooid zou worden beschikbaar wilden stellen aan goede doelen.’ Dat vonden ze geen probleem, zolang Luana de distributie op zich nam. Sindsdien halen de vrijwilligers van Taste Before You Waste zes dagen per week eten op. Inmiddels telt de Facebookgroep ruim 2300 volgers en ontstaan er nieuwe organisaties in verschillende Nederlandse steden en zelfs in Canada. ‘Toen ik begon had ik totaal geen plan’, zegt Luana. ‘Het succes overtreft al mijn verwachtingen.’

 

IMG_7269Met een bakfiets gaan Luana en mede-vrijwilligster Hanneke vandaag langs de groentewinkels en bakkers van de drukke Javastraat in Amsterdam Oost. Ze worden vriendelijk begroet, veel winkels hebben al een kistje klaarstaan. De bakfiets wordt binnen een klein half uurtje tot de rand gevuld met onder andere rode bietjes, wortels, een doosje perssinaasappelen en een enorme zak ietwat uitgedroogde stokbroden. ‘Prima voor een lekkere uiensoep’,  zegt Hanneke. ‘Ik heb al genoeg inspiratie voor het diner dat ik hier vanavond mee ga koken.’

‘Ik ben trots dat mijn initiatief mensen inspireert om hun levensstijl te veranderen’

Al het eten dat wordt opgehaald heeft een bestemming. De ene dag is het voor het Taste Before You Waste diner in het buurtcentrum, op een andere dag vindt er een gratis voedselmarkt plaats. Daarnaast brengt de organisatie op vaste dagen eten naar goede doelen.  Ze staan ook steeds vaker op events en Luana geeft regelmatig workshops en lezingen. Luana: ‘Ik zeg altijd overal ja tegen, pas daarna bedenk ik of het eigenlijk wel kan. Daardoor is het soms even spannend en moeten we flink improviseren, maar het komt altijd goed.’

IMG_7259

In haar strijd tegen voedselverspilling richt Luana zich op de verantwoordelijkheid van de consument, volgens haar de grootste verspiller van voedsel. ‘De kracht van Taste Before You Waste is de manier waarop we een groot thema terugbrengen tot een concreet probleem waar je gemakkelijk iets aan kunt doen’,  zegt Luana. ‘Een kwestie als klimaatverandering is zo abstract dat we niet weten waar we moeten beginnen, dus doen we maar niks.’ Met laagdrempelige acties wist Taste Before You Waste  de afgelopen jaren meer dan 200 vrijwilligers te mobiliseren. ‘Zij vertellen het aan anderen en gaan thuis ook minder weggooien’,  weet Luana. ‘Ik ben trots dat mijn initiatief mensen inspireert om hun levensstijl te veranderen.’

Luana erkent dat er meer moet gebeuren om voedselverspilling te bestrijden; het moet voor bedrijven minder vanzelfsprekend worden om voedsel weg te gooien. In haar scriptie bracht Luana voedselverspilling in Amsterdam Oost in kaart. ‘Er is nu geen prikkel voor bedrijven om voedsel te bewaren’, legt ze uit. ‘Dat kun je veranderen door weggooien duurder te maken of door winkels te verplichten om cijfers over verspilling openbaar te maken.’ Daarnaast onderzocht Luana waar het verspilde voedsel naartoe zou kunnen, van warme maaltijden tot dierenvoer en compost. Het bleek dat slechts 0,5% van het weggegooide voedsel binnen de nu bestaande initiatieven gebruikt kan worden. ‘Er moet dus eerst goed nagedacht worden hoe we dat voedsel op een zinvolle manier gaan gebruiken.’ Nuttige kennis voor beleidsmakers, vindt Luana. Daarom stuurde ze haar scriptie naar alle mensen die op hoger niveau iets aan het probleem kunnen doen.

‘Ik houd van porren, ik blijf een activist’

Zelf heeft Luana geen ambities om deel te nemen aan het politieke debat. ‘Van lange discussies en mailwisselingen die nergens toe leiden verdwijnt mijn energie.’ Daarom houdt ze de lijntjes kort en kiest ze ervoor om met bedrijven te IMG_7232werken waar ze direct afspraken kan maken met de eigenaar. ‘Supermarkten zijn heel moeilijk in beweging te krijgen’, vertelt ze. ‘We werken veel beter samen met buurtwinkels.’ Daarnaast haalt Taste Before You Waste voedsel op bij een biologische boer en doen ze ook steeds meer zaken met groothandels.  Soms is Luana pessimistisch over haar impact. ‘Wij redden natuurlijk maar een fractie van al het voedsel dat wordt weggegooid’,  zegt ze. ‘Maar voor mij gaat het uiteindelijk niet om absolute aantallen. Wij gebruiken voedsel om mensen bewust te maken van het probleem. Ik geloof dat dat bewustzijn de overheid steeds meer onder druk zal zetten.’ Haar kracht ligt bij het mobiliseren van die mensen. ‘Ik houd van porren, ik blijf een activist.’

 

Volg ons op social media
error

Leave A Comment